San Diegó-i bálnafigyelés

san_diego-i_balnafigyeles.jpg

 

Senki számára sem titok, hogy San Diego partja ideális hely a szürke bálnák éves vándorlásának megfigyelésére. A szürke bálnák vándorlása a természet egyik legszebb látványossága; a szürke bálnák vándorlása lélegzetelállító.

A San Diego-i partvidék az egyik vándorlási pontjuk, amikor a sarkvidéki vizekből a Baja (Kalifornia) melegebb régióiba utaznak, ahol a nőstények szülnek is. Évente nagyjából 26 000 szürke bálna teszi meg a több mint 10 000 mérföldes utat az Északi-sarkvidékről Baja felé és vissza. Ha megnézzük ezt az utazást, és összehasonlítjuk bármely más emlősállattal, megállapíthatjuk, hogy a szürke bálnának van messze a legtöbb útja.

Egy szürke bálnát kiszúrni a part mentén valóban emlékezetes pillanat, ami arra késztet, hogy megállj egy pillanatra, és igazán értékeld ezeket a félelmetes emlősöket. Ha megkérdezed a San Diegó-i Birch Aquariumot, megtudhatod, hogy a szürke bálnákat decembertől márciusig láthatod a leggyakrabban.

Bár általában tucatjával utaznak, a vándorlás idején nem szokás garmadákat (2-3) látni belőlük. San Diego egész partvidékén könnyen észrevehetjük ezeket a bálnákat, mivel kissé lassú úszók. Úszásuk során általában néhány percre 100 láb vagy annál nagyobb mélységbe merülnek, majd felszínre bukkannak és fújnak. Ezután néhány sekély merülést végeznek, mielőtt újra mélyre merülnének. A bálnák megfigyelésekor ennek a mintának a megismerése még szórakoztatóbbá és izgalmasabbá teszi a bálnák sikeres nézését.

Bár sok közös hely van a bálnák megfigyelésére, semmi sem hasonlítható ahhoz az izgalomhoz, amit egy hajóút fedélzetéről lehet tapasztalni. San Diegóban számos körutazás zajlik, amelyek közül sok verhetetlen ajánlatot kínál. A H&M Landingtől a Birch Aquariumig a körutazások az egyik legjobb módja annak, hogy megnézzük az utazó szürkebálnák szépségét és nyugalmát.

A szürke bálnák szépségét a San Diegó-i partvidék számos pontjáról is láthatjuk, például a Point Loma-i Cabrillo Nemzeti Emlékműtől vagy a Torrey Pines State Beach szikláiról. Ezek mellett a pontok mellett láthatjuk a bálnákat, amint útjukat teszik.

Akár egy hajóútról van szó, akár csak a partról nézi a bálnákat, a San Diegó-i bálnalesést valóban látnod kell ahhoz, hogy értékelni tudd.